Livet

Maffig äppelpaj

Äppelkaka deluxe som jag gjorde för första gången till dessert ikväll. Mycket blev kanon men ni ska få ett lite omarbetat recept för vissa saker hade blivit bättre om man gjort lite annorlunda.
 
 
Den här pajen blir stor så ta den största pajformen du har alternativt dela alla mängder på hälften.
 
Pajbotten
 
150 g kallt tärnat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning 1
 
syrliga äpplen typ Granny Smith ca 6-8 st
2 msk strösocker
rejält med kanel (ta mycket och sen tar du lite till)
Kardemumma om man vill
 
Fyllning 2
 
150 g mandelmassa
2 ägg
 
Toppen på pajen
 
100 g kallt tärnat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
 
Sätt på ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till pajdeg 1. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen ca 15 min.
Skala och skiva äpplena. Blanda äppelbitar, socker, kanel och ev. kardemumma i en skål.
Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med äggen.
Förgrädda pajskalet ca 10-15 min så den får lite färg.
Häll i äpplena och sedan äggsmeten. Använd en sked till äggsmeten – mandelmassan klumpar sig lätt.
Nyp ihop smudegen och strö ovanpå.
 
Grädda i ca 35-40 min långt ner i ugnen. Servera med glass, grädde eller vaniljsås.
 
 

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: