Livet

Fransk Chokladtårta

Men jösses! Jag kom ju på att jag glömt och publicera recpten från Tjejminglet. Skandal. Dom kommer nu lite då och då under helgen istället. 
Vi börjar med det gottaste! Tårtan! Den här är god som tusan och enkel att göra så den måste testas. Tänk på att tårtan är mäktig så den behöver sällskap av uppfriskande bär och serveras i små bitar.

Den uppmärksamme ser att jag har ett nytt tårtfat. Från IB Laursen, köpt på InredningsCompaniet, i oväntat hallonröd färg. Jag brukar ju köra rosa eller vitt men blev lite wild and crazy. Nu fortsätter bara jakten på den perfekta kaffeservisen. Mammas servis är den jag egentligen skulle vilja ha men hon verkar inte vara mogen för att skänka den till mig riktigt ännu 😉

Till receptet på kakan då. Skillnaden mellan fransk chokladtårta och ”vanlig” kladdkaka är att kladdisen bakas med kakaopulver och den här med choklad. Sen är kladdkakan kompakt, seg och kladdig medan en fransk chokladtårta ska vara porös, fluffig och krämig. Små men högst avgörande skillnader som ni märker.

Obs! Den ska gärna stå över natten i kylen så var ute i god tid!

150 g smör
300 g mörk choklad 70 %
5 st ägg
2 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl

Vispad grädde och bär till servering. 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och chokladen och rör det slätt.
Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.
Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner chokladsmöret.
Fyll smeten i en smord springform. (Jag lägger bakplåtspapper i botten för att kunna servera kakan utan botten på formen)
Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.
Låt kakan står över natten. Servera med grädde och färska bär.

0 kommentarer

  • Camilla

    Åh. Ib Laursen och ÅH Inredningscompaniet! En butik jag verkligen saknar!Jag har ett sånt tårtfat, fyndade ett oanvänt på Blocket för en hundring. 🙂 I rosa!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: