Livet

Rabarberpaj

Idag har det varit fullt ös igen. Fattar inte hur snabbt dagarna går. Harry har precis lagt sig och snart är det Viktors tur att gå och krama kudden. Då ska mamma sätta sig i fåtöljen med en bok och en bit av pajen jag bakade igår. Den blev finfin minsann. Receptet arbetades om lite och det blev riktigt bra! Ny version för smulpaj kommer alltså här. Lite mer socker och gottgott men ibland måste man lyxa till det.

Rabarber så det täcker botten på din pajform
Strösocker till att sockra rabarbern
3 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
1 dl dinkelflingor
Ljus sirap

Jag skär min rabarber i ca  1 cm stora bitar men det är en smaksak. I många recept står det 4-5 cm. Valfritt med andra ord.
Strö över socker efter tycke och smak. Jag gillar det sura så jag är lite sparsam – tar kanske 2-3 msk.

Smuldeg
Nyp ihop vetemjöl, socker och smör till en smulig deg. Strö den över rabarbern.
Strö över dinkelflingorna och ringla sedan rikligt med sirap över.
(Dinkelflingorna och sirapen ger ett  lite knäckigt och krispigt täcke över smuldegen. Mums!)

Grädda ca 20-25 på 180 grader varmluft. Pajen ska få fin färg och det ska bubbla ordentligt i kanterna av vätskan från rabarbern. Låt pajen svalna innan servering och servera med glass eller vispad grädde.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: