Rulltårta

Rulltårta är en sån där grej som mormor gjorde när jag var liten. Jag är uppväxt på rulltårta fylld med hallon och smultron. Hade man riktig tur fick man rulltårtan som en rullebakelse – en rejäl skiva rulltårta lagd på ett fat toppad med vispad grädde och lite strössel. I helgen drar vi till landet och jag fick i en liten nostalgitrip för mig att sno ihop en rullis och ta med. Vi kunde dock inte hålla oss riktigt så en del av den åkte ner i magarna redan igår. Gott som tusan är det!

Lite halvdåliga bilder tyvärr. Snabbtagna i mörker under en ljvulig fläktlampa. Men man ser ju vad det är i alla fall.

Så här gör man då:

Läs hela receptet först så du är beredd vid slutet – det går undan när kakan väl är ute ur ugnen!

Fyllning till rulltårta kan varieras i det oändliga. Här har jag min favvo. Mosade hallon. Det ska ju såklart helst vara färska men det går fint med frysta också. Vill man hellre ha sylt eller kräm går det med.
Alla andra ingredienser står uppe i första bilden.

Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.

Vispa ägg och strösocker fluffigt. Enklast med elvisp eller med maskin. Det ska bli riktigt fluffigt så inget slarv! 
Tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. (Här använder jag mig av en extraformen av bakplåtspapper så blir kakan rak och fin. Bred ut smeten ordentligt – det ska bara vara ett tunt lager)
Grädda i cirka 5 minuter.Bred under tiden ut ett bakplåtspapper på bordet och ströa det ordentligt med strösocker (ca 3 msk)

När kakan är klar är det snabba bud som gäller! 
Stjälp upp kakan upp och ned på det sockrade pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.
Bred på fyllningen och rulla raskt ihop kakan. Det gäller att få till det här innan kakan börjar kallna för då stelnar den.

Låt kakan ligga ihoprullad i bakplåtspapper nån timma så den verkligen svalnar. Sen är det bara att hugga in – naturell eller som bakelse.

5 reaktioner till “Rulltårta

  1. Hejhej!Om ett par dagar kommer jag skaffa en ny blogg och behöver då veta vilka som följer min blogg på Bloglovin’ och om du/ni kommer fortsätta göra det när jag skaffar en ny blogg. Jag behöver också veta om jag ska fortsätta följa din/er blogg. Så följer du mig på Bloglovin’? Och kommer du fortsätta göra det när jag skaffar en ny blogg? Jag kommer säga till när jag gör det! Om du/ni inte svarar innan måndagen kommer jag ta bort dig/er från Bloglovin’. Men om du/ni inte kunnat svara av olika anledningar och vill ha kvar bloglovin’bytet så är det bara att kontakta mig. Tacksam för svar och ärlighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s