Fisk och Skaldjur,  Pasta

lyxig snabbpasta med skaldjur

Tyvärr blev det bara en mobilbild och den gör verkligen inte den här kanongoda maträtten rättvisa.

Fredrik lagade en pasta idag som var heeeelt underbar! Jag tänker inte ta nån som helst credit för själva maträtten men jag tänker minsann ta äran för räkfonden som var basen. Jag kokade en fond igår på räkskal jag sparat i frysen. Det är himla praktiskt att spara sånt så har man när man får för sig att göra en rätt som kräver fond. Jag har aldrig kokat fond på nåt annat än skaldjur men jag måste nog testa med kött för jösses vad smarrigt det blir med egenkokt istället för köpt fond.

Till den här rätten ska det vara ca 1 dl färdig fond och det får man så här:

Ca 6 dl räkskal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
vatten
cayennepeppar
chillipeppar
smör

Stek skalen och löken skuren i bitar i en rejäl klick smör. Tillsätt vinet, tomatpurén och fyll upp med vatten tills skalen är täckta. Krydda med en liten nypa cayenne och chillipeppar efter smak samt salt och peppar. Låt puttra i ca 30 min. Sila bort skal och lök och låt fonden koka upp på nytt. Koka tills ca 1 dl återstår. Det går fort på slutet så håll koll! Ska du inte använda din fond direkt går den utmärkt att spara i en väl tillsluten burk i kylen ett par dagar.

Nu till Fredriks pasta…

2 vitlöksklyftor
½ gul lök
½ hackad röd chilli
1 dl Räkfond
1 tsk tomatpuré
1 burk hela körsbärstomater
2 dl matgrädde
½-1 dl vitt vin
1 tsk Färsk dill
1 tsk Oregano
Cayennepeppar
Chillipeppar
salt
peppar
Några färsta plommonkörsbärstomater

Valfria skaldjur. Vi använde en sån där påse med blandade skaldjur som finns i frysdisken.

Fräs hackad vitlök och lök i lite olja i en kastrull. Häll i vinet och låt puttra några minuter. Tillsätt räkfond, körsbärstomater, grädde, tomatpuré och chilli. Krydda! (Fredrik har inga direkta mått så man får krydda på efter eget tycke och smak. Vi gillar stark mat men vill man utesluta cayenne och chillipeppar helt går det precis lika bra) Mixa allt med en mixerstav så att såsen blir helt slät.  
Låt allt koka ihop i ca 10 minuter. Lägg i skaldjuren och låt dom bli varma.

Vi använde färsk pasta och då är det lagom att lägga i pastan och skaldjuren samtidigt. Det tar ju ca 3 minuter.

Riv över massa god parmesan och lägg på några färska tomater. Njuuuut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: