Söta pajer

Täckt äppelpaj

Startar upp dagen med ett gottisrecept. Det gäller ju hålla sockersuget i schack 😉 
Ska försöka få upp alla recept på mingelmaten från festen också. Har börjat pilla i bilderna så jag hoppas hinna lägga upp allt ikväll. Tills dess bakar vi paj! 

Smulpaj är ju smarrigt men ibland är det kul att baka en ”riktig” paj.
Den här bjöd jag på igår när Johanna med familj var här på lite grillning. Tillsammans med gammal hederlig marsansås avrundar den en paj vilken middag som helst. Dock har jag några förändringar tills nästa gång jag gör den här pajen. Gott gott!

Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ägg
1/2 msk vatten

Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:
6 syrliga äpplen 
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

Skala och kärna ur äpplena i stora klyftor. Lägg dem snabbt i en skål tillsammans med citronsaft och blanda runt så att äpplena inte blir bruna. Blanda äpplena med strösocker, kanel och ingefära. Stek i smöret på låg värme en stund – äpplena ska bli lite mjuka.

Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Rulla ut degen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera med vaniljsås, marsánsås (min favvo), grädde eller glass. Det man nu gillar bäst 🙂

Note-to-self. När jag gör den här nästa gång tänker jag nog öka på mängden kanel. Jag vill ha MYCKET kanelsmak och sen tror jag att jag ska testa att lägga ½ sats smuldeg under locket. Tycker det blev lite för lite lock på pajen. Men så är jag ju en sucker för pajdeg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: