Livet

Filmjölkslimpa med aprikoser

Filmjölksbröd är fantastiskt gott – speciellt om man proppar brödet med frukt och nötter. Det här brödet behöver varken jäsas eller knådas så det är kanonenkelt och färdigt att slänga in i ugnen på ett litet kick!

Till två bröd:

  • 1 liter grahamsmjöl (1 l är ca 600 g)
  • 1 1/4 dl linfrö
  • 1 1/4 dl solrosfrö
  • 2 msk hackad mandel
  • 2 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl hackad frukt/bär. Jag använde hälften russin/hälften torkade mjuka aprikoser
  • 9 dl filmjölk
  • 3/4 dl sirap
  • 1/2 dl vetekli
  • Smöra två avlånga brödformar med lite smör och strö dom sedan med vetekli.

    Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om ordentligt. Blanda i frukten, filmjölken och sirapen. Rör om ett tag så att allt blandas och det blir en enda gegga. Det ska vara så!

    Fyll formarna och grädda i ugnen på 175 grader varmluft i ca 1 timma. Testa med sticka om brödet är klart. Stickan ska glida in och ut lätt – tar det emot är brödet kladdigt inuti och behöver några minuter till i ugnen.

    Brödet är gott som det är med bara lite smör men med en lagrad ost och en paprikaskiva är det himmelskt!

    0 kommentarer

    Kommentera

    %d bloggare gillar detta: