Småkakor

Småkakor – grundrecept

På ett riktigt kafferep ska det serveras 7 sorters kakor, bullar och gräddtårta. Det var således exakt det jag bjöd på igår. Kanelbullarna blev utan bild – dom är ju inte så spännande och jag har lagt upp receptet på den degen jag använder mig av tidigare. Tex här. Kakorna är ju klassiska småkakor och jag gjorde dessa:

Tvåvåningsfatet – Finska pinnar, syltkakor, schackrutor.
Trevångingsfatet – Mörkchoklad/hasselnötskakor, Kanelkakor, Chokladsnitt och till sist kolakakor.

Kolakakor har jag gjort tidigare och recpetet finns här.

Chokladsnitten kallar vi här hemma för ”Viktors kakor” och receptet finns här.

Till resterande kakor används vanlig mördeg som är grunden till massor av småkakor. Enklast gör man degen i en assistent och då behöver man faktiskt inte göra nånting själv. Perfekt!

En deg ger ca 30-50 kakor beroende på sort.

3,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl strösocker
200 g smör Obs! måste vara rumstempererat och skuret i små tärningar
1 msk kallt vatten Obs! INTE mer än 1 msk – snarare mindre

Kör assisten tills degen gått ihop. Lägg den i en plastpåsen och låt den vila i kylen minst 1 timme.

Baka ut och välj smaksättning.  Jag gräddar mina småkakor i varmluftsugn på 200 grader. Det tar ca 10 min. Kakorna ska få lite färg men inte blir ”bruna”

Schackrutor:
Dela degen på hälften och blanda i 1½ msk kakao i ena halvan och 1½ msk vaniljsocker i den andra. Dela varje deg på fyra och rulla fingertjocka rullar. Lägg ihop en brun och en vit och sen två rullar tvärtom ovanpå. Låt vila i kylen ca 30 min. Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och grädda på bakplåtspapper.

Finska pinnar:
Dela upp degen i delar och rulla fingertjocka rullar. Skär ca 4 sm långa pinnar. Lägg kakorna på bakplåtspapper och tryck försiktigt till dom så att dom inte är helt runda. Strö över hackad mandel (ej skållad) och strösocker på kakorna. Grädda.

Syltkakor:
Rulla degen till små bollar. Tryck ner tummen i varje så det blir en liten grop. Fyll med LITE sylt i varje kaka. Jag använda drottningsylt men det går fint med alla sylter. Nu hänger ni med på det här med bakplåtspapper och gräddningen va.. 😉

Kanelkakor:
Rulla degen till små bollar. Rulla varje boll i socker och kanel. Enklast är att hälla ut strösocker och kanel på en tallrik och rulla bollarna i. Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck ut dom med en osthyvel eller stekspade. Strö över lite extra kanel/sockerblandning. Grädda.

Nöt/chokladkakor
Blanda i 50 g hackad mörk choklad och 50 g hackade hasselnötter i degen. Låt vila i kylen 30 min. Gör rullar som är ca 4-5 cm tjocka och skär ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på bakplåtspapper och stick ner en hel hasselnöt i varje kaka. Grädda.

Det var lite om kakorna. Tårtan kommer senare!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: