Livet

Pecannötpaj

Till efterrätt igår blev det pecan- och hasselnötspaj. Mastigt, sött, knäckigt, nötigt och väldigt gott. Pajen räcker till många för det är inga stora bitar man behöver för att göra gästerna mer än nöjda. Receptet kommer (som vanligt) från min favvomatblogg.

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vatten

Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150-200 g pecannötter och hasselnötter, grovt hackade. Jag tog ca 140 gram pecan och 60 hassel.

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg (använd hushållsassistent med knivar) och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Koka upp smör, socker, sirap, vetmjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur.

Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 graders. Låt stå kallt några timmar och servera med vispad grädde.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: