Fisk och Skaldjur,  Soppor

Fisk- och skaldjurssoppa med aioli

Mer mat ikväll. Först vill jag bara påpeka att det var sjukt svårt att få till fint ljus i bilden så soppan är fantastiskt mycket godare än den ser ut. Haha, dessutom ser jag nu att jag tagit bilden innan skumpan hamnade i glaset.

Den här soppan är som sagt heeeeelt underbar och måste testas!

Basen till soppan kan göras i förtid och sen lägger man i allt gottigt precis innan man ska servera.

1 purjolök
2 gula lökar
5 dl vatten
3 dl vitt vin
3-4 msk fiskfond kocentrerad
5 dl grädde
4 pkt saffran (2 g)

Fräs purjo och lök i en stor kastrull lite snabbt i olja. Häll över saffran, vin, vatten och fond och låt soppan koka till sig i ca 10 min. OBS! Ta lite fond i taget och smaka av. Beroende på fond är dom väldigt olika i sältan.

Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och chillipeppar. Låt puttra i ca 20-30 min. Här kan man ta soppan tidigare men den blir bara godare av att stå en lite längre stund.

I soppan kan man slänga ner det man gillar i fisk och skaldjursväg. Vanligtvis använder vi lax, räkor och musslor. Regeln är enkel – ju finare råvaror du hivar i ju godare blir det. Handskala räkorna, köp färsk fisk och musslor. Det är plånboken som bestämmer 🙂

Fisken och musslorna läggs i soppan och är klara på några minuter. Är du osäker så ta upp en fiskbit och kika – när fisken delar på sig och är fast i köttet är den klar. Räkorna lägger jag på vid servering så dom inte bli sega.

Aioli är godast att göra själv (då kan man ju välja mängden vitlök – vilket ska vara mycket!)

Jag gör aioli såhär:

Pressa 3 vitlöksklyftor i en skål
Tillsätt 2 äggulor och 1 msk äppelcidervinäger och vispa upp. Här behövs elvisp för det blir mycket vispande!
Droppa sakta i 2 dl matolja (viktigt! Med olivolja blir aiolin grönaktig) under konstant vispande på fullt ös.
Till sist smakar jag av med chillipeppar och lite citron. Lägg rejäl klick i soppan och njuuuuut!

Just det. Glöm inte skumpan och en baguette!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: