Livet

Pajer – grundrecept

Här kommer ett inlägg till med samma bild som förra. Trist men jag hade inga andra bilder på någon paj jag gjort. Det dök nämligen upp en fråga om matpajer. Jag älskar paj men gör det alldeles för sällan tyvärr. När jag gör matpajer använder jag alltid samma recept till botten. Mammas recept.

Mammas pajskal

50 g smör
½ burk kesella
2,5 dl vetemjöl

Blanda allt i en matberedare (använd knivarna) eller nyp ihop för hand. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda på 200 grader ca 10-15 min. Förbered under tiden fyllning och äggstanning. 

Fyllningen varierar jag beroende på vad jag har hemma. Skinka och broccoli. Skaldjur. Köttfärs och färska tomater. Salami och fetaost. Kyckling och spenat.
Fyll pajskalet till kanten på pajformen – det ska vara mycket fyllning!

Äggstanningen gör jag såhär:

3 ägg
3 dl vätska
– matgrädde eller en blandning av vispgrädde och mjölk. Har jag fet fyllning, typ ostar eller fet korv har jag mindre fett i äggstanningen och tvärtom.  
Salt och peppar
4-5 dl ost
 – blanda gärna vanlig gratängost och nån smakrik variant typ parmesan eller västerbotten. Jag brukar ta ca 2-3 dl gratängost och 1-2 dl ”godost”

Blanda ihop ägg, vätska och ost. Smaka av med salt och peppar. Häll allt i pajskalet och peta ner ev. fyllning som sticker upp så att pajen får en fin yta när den är klar.

Grädda pajen på 200 grader i ca 30 min. Låt gärna pajen stå en stund efter gräddningen så den sätter sig innan servering.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: