Kött

Risotto med luftorkad skinka

Idag testade vi oss på Risotto för första gången här hemma. Jag har aldrig ätit det och Fredrik har ätit det ett par gånger på restaurang men mer erfarenhet än så hade vi inte när vi började. Idag blev det Fredrik som stod för det mesta arbetet i köket och vi utgick från ett recept jag hittade på nätet. Det verkar finnas ungefär lika många recept som det finns kockar så det var bara att välja ett som såg fint ut. Idag hade vi serranoskinka hemma så det fick bli min utgångspunkt.

Det blev supergott och krämigt men lite väl salt så nästa gång kommer vi nog byta ut lite buljong mot vin eller vatten.

Receptet i orginal kommer här. Obs då för att kycklingbuljongen kan behövas bytas ut mot grönsaksbuljong (det verkar vara vanligare i recepten) alt. ta hälften kycklingbuljong hälften vatten. 

Arborioris 1,5 dl  
Gul lök 0,5 styck  
Vitlök 0,5 klyfta  
Vitt vin 1,5 dl  
Vatten 0,5 liter  
Kycklingbuljongtärning 1 st  
Smör 1 klick  
Parmesanost 100 g  
Olivolja 1 msk  
Salt & svartpeppar  

Serranoskinka (rökt) 4-5 skivor per person  
Cocktailtomater 1 ask  
Persilja 0,5 kruka  
Olivolja 0,5 msk 

Skala och hacka lök och vitlök. Riv parmesan. Halvera tomater. Hacka persilja. Koka upp vatten med buljongtärningen.

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök på medelvärme utan att bränna. Tillsätt ris och fräs ett par minuter till. Tillsätt vitt vin och låt koka in under omrörning.

Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Rör hela tiden och låt buljongen koka in mellan varven.

Tillsätt smör och parmesan. Rör tills risotton blir krämig. Salta och peppra.

Lägg upp risotton i stora värmda tallrikar. Lägg över en hög tomater. Rulla skinkskivor och lägg på. Strö över persilja. Ringla över olivolja. Garnera eventuellt med några skivor parmesan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: