Småkakor

Saffransbiscotti m mandel och vit choklad

Det är saffransmånad så det gäller att passa på att baka alla favoriter. Just dom här små godingarna tycker jag dock att man kan göra året om. Dom är liksom bara juliga för att det är jul just nu – resten av året är dom bara underbart goda.

Recept:

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl skalad sötmandel

100 g vit choklad (kan hoppas över)

Smält smöret och blanda i saffran. Häll i en stor skål och tillsätt äggen. Blanda mjöl, socker, bakpulver och nötter och vänd sedan ner det i skålen  Rör ihop blandningen och forma sedan tre längder och lägg på plåt.
När man gör längderna är det enklast att bra trycka ut degen. Jag gjorde dumheten att försöka rulla biscottideg och den blir liksom ihålig vilket gjorde att kakorna inte höll ihop och ramlade isär i smulor.

Det är inte supernoga att längderna blir släta och fina. Dom ska ju ändå skäras och få choklad på sig så små skavanker kommer inte synas 🙂

Grädda mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 min. (På min gamla ugn behövde jag köra 25 min och nu med min nya varmluft behövdes bara 18 min så håll koll. Längderna ska jäsa upp sig men inte få färg)
Ta ut plåten och skär längderna i bitar ca 1-2 cm breda. Sänk värmen till 100 grader och grädda i ca 10 min till. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar tills kakorna har svalnat eller över natten om det går.

Smält chokladen i vattenbad och ringla över alla kakor. Till det här är det suveränt att ha en ”chokladflaska”. Det kan kännas som världens i särklass mest onödiga pryl men ska man ringla choklad över kakor eller om man gör dekorationer i choklad är den ovärderlig. Det blir jämna, smala och fina strängar choklad utan en enda klump. Kanonbra pryl!

Ställ kakorna svalt så chokladen får stelna sen är det bara att ösa ner dom här godsakerna i en snygg burk och börja fika!

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: