Livet

Resa med barn

Nu har jag landat lite här hemma och hunnit med lite reflektion över vår resa. Vi lade ner ganska mycket tid och energi på planering och packning för barnen och om det var värt det. Tänkte dela med mig lite av det som jag tycker kan vara värt att tänka på när man reser med småfisar. Det blir lite blandat mellan saker att tänka på för en 5-åring och för en 6-månaders. Hoppas det kan vara till nytta för någon där ute!

På flyget

Det är jättekul att resa med barn. Men se till att vara tre steg före hela tiden. Förseningar, långa transfer, onda öron och snoriga näsor av AC:n kan göra vilken resa som helst till ett helvete. Packa med mat, välling och blöjjor i handbagaget så du klarar dig även om det är förseningar. Ha välling i en flaska klart till starten så barnet slipper få ont i öronen. Det är inga problem att ta med sig en termos med varmvatten och barnmat på flyget men räkna med att få smaka av det vid pass/röntgenkontrollen.

Barn har mer än man tror att göra på ett plan. Är man stor nog att få käk mumsar man glatt i sig köttbullar och goda kakor och är man liten nog att kunna sitta på ett brickbord är farmors snöre gott nog att käka på.

Se till att packa lite skoj saker att ha på planet men överdriv inte. Jag hade läst tips om att man skulle ha inslagna paket och leklådor och jag vet inte allt. Det behövs inte. Man har att göra ändå med allt som händer på planet med dom små matlådorna, filmvisning, taxfreepåsar och godisinköp när vagnarna rullar förbi. Packa med favoriterna – det räcker. Till så små barn som Harry behövs ju inte så mycket men hans favvobitleksaker fanns packade. Viktor däremot hade med sig både bärbar DVD och Nintendo DS. Lite extra vikt att släpa på men SÅ värt det. Han hade med sig 4 filmer och det räckte mer än väl på flygresorna och till lite eftermiddag/kvälls-vila på hotellrummet.

I handbagaget i övrigt är det en smart idé att ha ett byte till sig själv. Harry kräkte ner mig innan planet ens lyft på hemresan. Inge vidare att sitta 6 timmar i kräklukt. En egen filt och kudde kändes överdrivet när jag packade men dom som lånas ut på planet tog slut så det var ju tur i slutändan.


Ta med sele

Även om man inte använder sele så ofta hemma till en 6 månaders så är den guld värd på resor. På flygplatsen på både arlanda och i egypten hade vi över 4 timmars väntan och vagnen var ju incheckad. Selen räddade oss verkligen i det läget. Harry satt nöjd och trygg och sov timme ut och timme in i selen och även om det blir tungt för oss som bär så är det en liten uppoffring om man jämför med skrik, gråt och en övertrött ledsen liten kille. Vi använde även selen den enda gången vi behövde åka taxi – i egypten är det ju inte direkt standard med barnstol – och det blev till att göra det bästa vi kunde av situationen.


Ta med vagn

Var inte rädd att ta med vagnen. Vi hade med oss vår vanliga vagn (en trehjuling från Babytravel) och det var kanon! Många väljer att ta med små paraplysulkys för att dom är lätta och billiga eftersom vagnar inte behandlas så snällt vid lastning. Men jag kan verkligen rekommendera att ta med en ”riktig” vagn. Man går mycket och långt när man är på resa och det ska vara en plats där barnet kan sova ordentligt då vagnen ofta får vara säng vid sena middagar och kvällar. Med små fjuttiga plasthjul som sulkysar har hoppar ju ungarna fram. Vi såg en hel del övertrötta barn som tappert försökte sova i sina små sittvagnar men jag förstår att man inte kommer till ro sittandes utan suflett. Harry sussade som en prins i sin stora vagn. Gott om plats och bra comfort. Se bara till att vagnen packas ordentligt. Ta av hjulen och bind ihop vagnen med spännband så den inte råkar fällas upp. Oftast får man en plastsäck av flygbolaget men inte alltid så var beredd på att ha eget emballage. Vi dubbelpackade – först egen plast och sen i flygplastpåsen. Inte en skråma på kärran fick vi!


Barnmat, välling, blöjjor och sånt

Man kan få tag på det mesta på de flesta ställen i världen när det kommer till barmat och blöjjor. Men varför chansa? Ta med så det räcker hela resan (beror ju självklart på hur länge du ska vara borta) så slipper du leta och betala hutlösa överpriser. Dela upp mat, välling och blöjjor i olika väskor så du inte står helt tomhänt OM nån väska far på villovägar. Vi räknade på 5 blöjjor om dagen, 2 mål burkmat, gröt till frukost och 2 omgångar välling per natt. Räckte utmärkt och det blev till och med lite över. Fick utan problem plats utspritt på våra 3 resväskor.


Solskydd – kläder och till vagnen

Solkläder är ett måste. Dels är det bombsäkert solskydd och det är ju det viktigaste men sen är det så himla smidigt. Vi smörjde in Harry med solskyddsfaktor 50 på näsa, kinder, öron, händer och fötter på morgonen och sen va det klart. När han skulle bara var det bara att hoppa i soldräkt och solhatt. Smidigt och man behöver aldrig oroa sig för att han skulle bränna sig. Viktor däremot hade bara badbrallor så han blev insmord med nr 30 på morgonen och sen efter lunch. Ta med solskyddskrämer till barnen hemifrån. Oftast finns det på plats men det är skönt att ha allt klart från början och det är helt klart billigare att köpa här hemma.


Harry trivdes som fisken i vattnet i sin baddräkt och Viktor tog till Marikas sarong när han ville smita undan lite extra för en stund.

Solskydd till vagnen hittade jag på Novairs taxfree. Fredrik skrattade åt mig men jag tänkte att ett extra solskydd är säkert smart och om inte annat så skyddar det vår svarta vagn från solblekning. Vilket kap! SÅ HIMLA BRA! Det är ett jättesolskydd som jag kommer vakta med mitt liv. Skyddet blir som en extra gigantisk suflett som täcker precis hela vagnen om man vill. Perfekt mot sol och blåst på dagen och ljud och ljus på kvällen. Köp om det finns!


Sjukprylar

I vår ”sjukväska” hade vi:

Näsfrida – vad gjorde man innan näsfrida kom för att snyta småfisar? Helt ovärderlig!
Näsdroppar och nässpray
Drick- och suppalvedon
Febertermometer – det är sjukt svårt att uppskatta feber när det är 30 grader varmt ute.
Plåster
Sårtvätt
Ögonskölj
Hosmedicin – Fick vi bra användning för till Fredrik även om det var tänkt till barnen.
Salubrin

Detta hade vi packat i skötväskan i handbagaget för att vara på den säkra sidan. Visade sig vara bra då vi fick användning av både det ena och det andra när Vikor fick ont i örat på hemresan och Harry snorade och hostade på ditresan.


Packning i övrigt

Det är lite lustigt. Allt jag trodde jag inte skulle behöva användes och det jag var helt säker på skulle vara för lite var helt överflödigt. Kläder till exempel. Jag hade med mig på tok för mycket kläder till killarna. Dom använde i princip bara badkläder och ett par shorts och ett linne. Harry i princip behövt sin baddräkt och några pyjamaser. Så börja med att ta bort hälften av kläderna du tänkt ha med dig när du packar – då kan du vara nära det som går åt.

Kamera behöver jag nog inte skriva men gör det ändå. Jag hade med mig både en kompakt och en systemkamera. Båda användes flitigt. Vi köpte dessutom en engångs undervattenskamera vilket var lite skoj. Hoppas bilderna blir bra bara.

Till sist när du packar för en resa med barn. Strunta i allt du vanligtvis har med dig på semster. Du kommer inte hinna läsa dom där böckerna eller ligga i timmar med bra musik på Ipoden i öronen. Lek med ungarna istället så kommer du få en roligare och mer givande semester. Dessutom blir brännan snyggare om du rör på dig!


 

0 kommentarer

  • Mette

    Hihi jaaa bara en liten smula åt jag, okej 2 smulor då ;)Härligt med tips! Vi ska åka nästa vinter till Thailand. Då med vår son 2 år!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: