Mjuka kakor

Vetedeg – grundrecept

Här kommer då receptet som går att använda till det mesta. Vanliga kanelbullar såklart men även kransar, bullar med bär och längder. Det är kardemumma i från början vilket lyfter smaken på själva degen. Ett alldeles utmärkt recept som man inte misslyckas med!


Inte helt lätt att få till en piffig bild på en deg. Den här får duga!

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g
mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l
vetemjöl special

Innan du börjar.
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.
Knåda/kör maskinen länge eftersom vetemjöl special kräver betydligt mer arbete för att få till en bra jäsning.

Gör så här.
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: