Sylt och Marmelad

Äppelmos med vanilj

Gott Gott Gott!!! Det här är smarrigt, enkelt och såååå mycket trevligare än köpt mos. Alltså jag har tyckt att köpt mos är helt ok. Tills idag. Kan vara så att jag är världens bästa på att göra mos men det tror jag inte med tanke på hur sjukt enkelt det var. Det är nog bara så att hemgjort mos helt enkelt är så mycket bättre!

Jag är osäker på vilka sorters äpplen som blir bra men vanliga svenska äpplen är nog godast? Jag tog hur som fallfrukt från vårt träd på landet. (Mamma, lämna en kommentar med vad det är för sort vi har!?)

Så här gör man i alla fall:

1 kg skalade och rensade äpplen i små bitar
1 dl vatten
½ kg syltsocker
1 vaniljstång

Häll äppelbitar, socker och vatten i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla kärnor. Lägg i kärnor och stång i kastrullen och koka upp under omrörning. Koka ca 2-3 minuter. Ta av kastrullen från plattan och fiska upp vaniljstången. Kör sedan moset med en stavmixer tills alla bitar är borta. Häll upp i burkar.

OBS! Det här moset är inte hållbart länge i kyl så ta ganska små burkar och ha i frysen. Moset håller ca 2-3 veckor i kylen och var noga med att inte stoppa ner smutsiga skedar.

Nu tog Harrys tålamod slut så nu ska vi gå ut i friska luften!

0 kommentarer

  • Anonym

    De äpplen du tog hem från landet är vinterfrukt och heter Åkerö, mycket syrliga och goda, utmärkta till mos. Dessa äpplen plockar man sent på hösten och kan ha svalt och använda till långt efter jul.Mamma

Kommentera

%d bloggare gillar detta: