Sylt och Marmelad

Plommon o Persikosylt

Mitt första kok på laddningen plommon blev gjort igår. En omgång sylt med plommon o persikor. Hade en klick i yoghurten nu till frukost och den var försvinnande god. Persikor och plommon gick alldeles utmärkt att blanda. Ikväll tänkte jag göra plommonmarmelad och lite efterrättsplommon i konjak och sherry. Det kan vara det absolut godaste till efterrätterna i vinter. Mamma gjorde det alltid när jag var liten och då tyckte jag ju inte om det men nu… mums!

Enkelt som tusan att göra sylt ju:

800 g urkärnade och skållade plommon. (skär ett kryss i plommonet och skålla dom snabbt i kokhett vatten)
200 g urkärnade och skalade persikor.
8 dl socker
1 dl vatten

Hacka alla frukter fint. Varva frukt och socker i en stor kastrull och värm upp långsamt så sockret smält innan det börjar koka. Koka på svag värme 15-20 min. Skumma noga under tiden. Testa att sylten stelnar genom att hälla en liten klick på en kall tallrik och dra en sked genom klicken efter ett par minuter. Bildas en ”väg” i sylten är den klar. Häll upp på burkar och förslut genast med lock. Låt svalna och förvara sedan svalt och mörkt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: