Livet

Plommonkaka

En underbart saftig kaka som är perfekt till eftermiddagskaffet. Den är kanonenkel då smeten i grunden är en vanlig sockerkakssmet som man piffar med massor med mogna plommon och lite krispig topping. Jag gör om smeten från massa strösocker och vetemjöl till mina varianter med mörkare mjöl och mindre smör och annan typ av socker. Blir såklart lika gott!

Sockerkakssmet

3 st ägg
1 dlsocker
½ dl fruktsocker
1
tsk
vaniljsocker
25 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och majsströmjöl till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smörj och bröa en springform med majsmjöl. Häll i smeten.
Kärna ur och skär valfri mängd plommon i kluftor. Tryck ner i smeten.
Hyvla smör med en osthyvel över kakan, det behöver inte vara mycket!
Strö över lite råsocker. Smöret och råsockret ger en god krispig skorpa på kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något innan servering.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: