Sylt och Marmelad

Persiko- och apelsinmarmelad

En av mina favoriter på charter-resor är frukosten. (När är inte frukost min favorit?) Det bästa utomlands är dom där små förpackningarna med marmelad och då framför allt persikomarmeladen. Jag vet inte om det finns att köpa här hemma men idag gav jag mig på att koka en egen! Persiko- och apelsinmarmelad! Och jag lyckades! Den blev sååå god. Bara att kavla upp ärmarna, diska ur ett par gamla äckliga burkar med köpsylt och marmelad. Hemgjort är enkelt, nyttigare och godare.

Till 4 små burkar går det åt 1 kg bär/frukt. Tycker den mängden är en lagom sats att göra. Det blir ett par burkar till mig själv och sen brukar jag ge bort nån burk i present. Mamma o pappa är ju självklara försökskaniner och sen är det alltid en uppskattad liten gå-bort-present istället för en trist blomma.

1 kg frukt jag tog 800 g  persika och 200 g apelsin.
500 g syltsocker (man kan givetvis använda vanligt strösocker men då jag inte är säker på vilka bär/frukter som innehåller mycket pektin, det ämnet som gör att sylten/marmeladen stelnar, använder jag alltid syltsocker som har tillsatt pektin från början. Man kan även använda 1 kg syltsocker vilket är standard i många recept men det tycker jag bara blir onödigt sött och kladdigt, man ska ju känna smaken!)

Kärna ur persikorna och finhacka allt fruktkött.
Klyfta och skär apelsinen i fina tunna skivor (skalet också).
Blanda frukt och socker noga i en stor kastrull och ställ på en kall platta. Sätt igång plattan och rör hela tiden tills det börjar koka. Koka häftigt i ca 4-5 minuter.

För att testa att marmeladen stelnar så häller jag ut en liten sked på en kyld tallrik och ställer in den i frysen i nån minut. Dra sedan en sked genom klicken – rinner marmeladen tillbaka är den för lös och behöver kokas upp på nytt med lite mer socker. Stannar den och det blir en ”väg” mitt i klicken är den klar. Häll marmeladen i burkar och låt svalna innan du sätter på locket. Förvara i kylen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: