Livet

Dinkelmuffins med applecrunch

Piffigt namn va? Blev så långt med svenska versionen så det får bli lite svengelska! Får jag då lov att presentera mitt egenkomponerade recept på nyttiga äppelmuffins med lite krispig topping. Inget vitt socker eller mjöl och med mindre smör. GODA kan jag lova! Är larvigt nöjd över det här receptet måste jag säga.

2 ägg
1 dl råsocker
60 g smör
1 dl mjölk
1 dl yoghurt naturell (tror säkert det går med vaniljyoghurt också, då kan man nog hoppa över vaniljsocker)
4 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Vispa ägg och råsocker pösigt. Tillsätt smält smör, mjölk och yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke och häll sedan ner i smeten. Vispa ut alla klumpar med en ballongvisp. Smeten blir lite mer kompakt än vanlig muffinssmet. (Tack vare yoghurt och lite extra bakpulver fluffar dom till sig i ugnen sen)

Klicka ut smeten i formar som du satt i en muffinsplåt. Fyll på ungefär 2/3-delar av formarna.

Skala och tärna ett äpple (en hård krispig sort, tex Granny Smith). Tryck ner några äppelbitar i varje muffins.

Topping:

25 g smör
2 msk råsocker
1 dl dinkelflingor

Smält smöret och sockret i en kastrull. Häll i flingorna och rör om ordentligt. Fördela ungefär 1 tsk på varje muffins.

Grädda muffinsarna i ca: 12 min på 175 grader (varmluft) el 200 (vanlig ugn)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: