Livet

Frozen Blueberry Cheesecake

Såhär på kvällskvisten tänkte jag dela med mig av ett alldeles förträffligt recept på frozen cheesecake. Det är en neutral cheesecake som kan dekoreras och smaksättas lite som man vill. Perfekt att ändra efter årstid beroende på vilka bär, frukter och smaker man får tag på för tillfället. Jag gjorde den här med neutral kakbas, lite lime i själva smeten och sen stora fina (handplockade av mig) blåbär. Smarrigt värre!

Gör så här:

Kakbotten görs på 400 g kakor och 75 g rumsvarmt smör. Vanligtvis används digestive men prova med annat skoj som omväxling! Mina favoriter är maryland cookies för lite choklad och extra krisp eller pepparkaka om man vill ha lite julfeeling. Blandar jag andra kakor brukar jag dela 50/50 med digestive/annat.

Krossa kakorna i matberedare och blanda i smöret. Tryck ut i en form med löstagbar botten och grädda sen i ca 10 min på 175 grader.  

Smeten:

4 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde

ev. smak. I det här fallet rivet skal av 1 lime. Men testa citron, apelsin, kakao, krossade marianne (funkar kanon med maryland botten) eller annat gott.

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
Vispa äggulor, strösocker och rivet limeskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.  
Fyll formen med smet och knacka sedan formen lätt mot bordet några gånger så luftbubblor försvinner. 
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med bär eller frukt som passar till fyllningen du valt.  

Kommentera

%d bloggare gillar detta: