Livet

Surdegsbaguetter

”Slände ihop” surdegsbaguetter igår. Med slängde ihop menas att det tar hela dagen (eller halva natten för min del som började på eftermiddagen) 🙂

Det är lite jobb men så väldigt värt att göra en surdeg till dom här baguetterna. Det är en ”snabb” surdeg som man sätter i rumstemp i ca 4-5 timmar eller i kylen över natten. Dom här baguetterna har en god sälta och är underbara med mycket smör och en stark ost. När dom blivit ett par dagar och tappat nybakat-feelingen skär man dom på längden och använder som en ciabatta. Bara i med lite olja i pannan och fräs på dom så dom blir varma och får lite färg. Underbart gott med parma, pesto och lite parmesan.

Så här får du till dom!

Deg 1
25 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special el Manitoba Cream

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
Tillsätt mjöl och rör tills den lösa degen är slät.
Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Såhär ser deg 1 ut när den är klar. Massor med bubblor och degen luktar som fräsch jäst (skum förklaring men det är den bästa liknelsen jag kan komma på)

Deg 2

15 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
1 dl mjölk
1 st sats deg 1
1 st ekologsikt ägg
1 msk salt
3 msk strösocker
9 dl vetemjöl special el Manitoba Cream

Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om.
Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs i en bunke under bakduk, i cirka 1 ½ timme.

Sätt ugnen på 240 grader.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel. Knåda så lite som möjligt, det förstör degen och det blir ett tungt platt bröd.
Vik in långsidan på varje ark så du får en baguette.  
Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta.
Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg.
rädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.



Kommentera

%d bloggare gillar detta: