Vego

Filodegspaj med Spenat o Feta

Fildeg använder man för det mesta till efterrätter eller liknande. Men filo funkar också alldeles utmärkt till paj. Jag har förut använt filo till portionspajer men idag gjorde jag min första stora matpaj på filodeg. Jag hade nämligen ett paket kvar i frysen. Filodeg är ju inte direkt en höjdare att frysa men ska man inte finlira så går det bra att använda den igen. Med degen som blev över inproviserade jag ihop filo-ost-sticks.

Spenat o Fetaost paj.

Pajskalet görs med valfritt lager filoark, jag använde 4 lager med olja mellan 2 och det kändes rätt lagom.
Glöm inte ha olja i botten på formen bara så inte degen fastnar. Lägg filodegen i formen omlott så att mycket deg sticker ut utanför – det viks över pajen som ett ska när man lagt i fyllningen.

Fyllningen gjorde jag av

½ dl valnötter
1 påse spenat
1 pkt (150 g) fetaost
3 ägg
½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost, gärna med mycket smak
skalet av en citron

Rosta valnötterna i varm panna, lägg åt sidan.
Stek upp spenaten i pannan med en klick smör. Så mycket vätska som möjligt ska bort!
Blanda ägg, grädde, smulad feta, spenat och nötter. Fyll pajskalet. Riv över citronskal samt krydda med salt och peppar. Strö över gratängosten. Vik över degen från kanterna, det behöver inte bli snyggt, det blir fint i alla fall när den gräddas.

Grädda på 200 grader i ca 15-20 min.

Av degen som blir över –  Ta ett ark i taget och ringla över lite olivolja, flingsalt och strö på ost. Rulle arket till en rulle. Skär rullen i lagom längd, typ 10 cm. På med lite olja och strö över sesamfröm.

Grilla dessa ”pinnar” på 250 grader tills dom fått fin färg. (Jag kollade faktiskt inte så noga men uppskattningsvis 5-10 min)

Servera med en sallad.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: