Livet

Havreflarn

Tunna, krispiga havreflarn kan vara en av dom absolut godaste småkakorna som finns. Skippa kaffet dock – allra bäst blir flarnen med ett glas iskall mjölk.

Sötsuget tog över nu på eftermiddagen. Pallar inte att stå och knåda och dona för ryggen så jag tog till en gammal beprövad klassiker – Havreflarn. Sjukt enkelt eftersom man bara häller allt i en skål och sen klickar ut på plåtar. Inget rörande, knådande och jäsande…

Mitt recept är från nån pärm jag hittat hemma hos mormor för jag vet inte hur länge sen. Oslagbart!

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 150 g smält smör
  • ½ dl kaffegrädde
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram alla plåtar som finns tillgängliga och lägg på bakplåtspapper. Det blir ca 50 kakor och det går att göra ca 8 per plåt så det blir ett par omgångar.
Blanda alla ingredienser till en smet.
Lägg klickar stora som en tesked på plåtarna med stora mellanrum.
Grädda varje plåt i ca 5 minuter eller tills flarnen är ljusbruna. (Tiden varierar mycket beroende på ugn så testa dig fram!) 
”Häll” av bakplåtspappret på köksbänken så kakorna svalnar. Lägg dom sen på hushållspapper så fettet torkar upp. Det är inga bantarkakor det här men så underbart goda så nån gång då och då får man baka dom.

Smaka inte på smeten. Den både ser trist ut och är högst ogod – det är först dom färdiga kakorna som är värda att vänta på!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: