Livet

lahme bi ajeen

Fredrik stod för matlagningen ikväll och det blev sååå gott! Jag tänker inte ens ge mig på att försöka säga vad den här maträtten heter men den här stavningen är det bästa vi kunde hitta så länge datorn inte börjar prata arabiska. Det är som en pizza till utseendet men med heeeelt andra smaker och tillbehör. Serveras som vi har gjort dom, avlånga eller som små minipizzor. JÄTTEGOTT!!

DEGEN
50 g Jäst
4 dl Vatten
1½ tsk Salt
4 msk Olja
10 dl Vetemjöl; ev något mer till utbakning

FYLLNING
250g Nötfärs
2  Potatis; grovriven, ev det  -dubbla
2 Gul lök
1 Tomat 
Bredbladig persilja; hackad 
Grön paprika; hackad
2 msk Maizena
2 tsk Salt
1  Ägg
1/2 tsk Grovmalen svartpeppar
1 tsk Malen spiskummin
1/2 tsk Cayennepeppar; ELLER
1/2 tsk Chilipulver

(Vi kryddade ganska mycket mer men det gör man ju efter smak)

Beskrivning

Ljumma vattnet till handvarmt (inte över 37°) och lös upp jästen i vattnet. Rör i salt och olja och mjölet, lite i taget. Knåda till en smidig deg och låt den jäsa under handduk ca 30 minuter. Sätt ugnenpå 200° och låt degen stå på spisen.
Skala löken och hacka den mycket fint. Skala och riv potatisen grovt.
Hacka persilja, tomat och paprika.
Blanda nötfärsen med salt, peppar, ägg och maizena och arbeta ihop väl (gäran i maskin). Blanda i alla de hackade och rivna grönsakerna. Spara lite hackad tomat, paprika och persilja till garnering.

Knåda igenom degen och dela upp i 4 lika stora delar. Kavla och forma till 4 avlånga ”pizzor”. Ju tunnare du får dom desto godare! Lägg dom två och två på en plåt med bakplåtspapper. Dela fyllningen och bred ut på degplattorma. Strö lite hackad tomat, paprika och persilja högst upp på köttfärsfyllningen. Låt jäsa 10 minuter på plåten.
Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter, eller tills du fått fin färg på degen.

Servera med en stor bit citron (kläm ut saften över köttfärsfyllningen) och en grönsallad med mycket citronsaft och mynta i.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: