Livet

Äppelcupcakes med toscatäcke

Våra fikagäster fick givetvis nybakat – en ny lite egenpåhittad variant som blev riktigt bra! Mixade en standardsmet för cupcakes med massa äppelbitar och sen på med ett toscatäcke. Blev liksom lite äppelpaj, muffins och knäck allt-i-ett.

Jag använder mig av Leilas grundrecpet för cupcakes. Vet att jag har lagt upp det receptet förut men hittar det inte just nu så här kommer det igen.

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra stora muffins, och 225 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och rör sen ner det i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Blanda i stora bitar skalat äpple i smeten, jag använde 3 st till 9 stora cupcakes.

Fyll formarna till lite under kanten. Grädda ca 8-9 min. Muffinsarna ska inte bli helt klara.
Under tiden dom gräddas kokas toscan:

50 g margarin
1 msk mjöl
1 msk grädde
0,75 dl socker
50 g hackad mandel (eller färdiga mandelspån)

Koka upp allt utom mandeln. Häll i mandeln sist.

Ta ut dom nästan färdiggräddade muffinsarna och platta till dom med en sked. (I vanliga fall vill man ju gärna ha höga cupcakes men inte idag). Häll ca 1-1½ msk tosca på varje cupcake och grädda till sist i ca 6-7 minuter eller tills toscan fått fin färg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: