Kött

Piroger med köttfärs

Göra egna piroger var betydligt enklare och GODARE än jag kunnat tänka mig. Fredrik har haft nån idé sen vi träffades och säkert många år innan det (farmor gör berömda piroger tydligen) om att göra egna… I helgen blev det helt plötsligt verklighet. I brist på matförslag i lördags gick vi från att vara sjukt lata och köpa hämtmat till ytterst ambitiösa och svängde ihop dom här godingarna. Tyvärr kan jag inte ge er exakt recept på köttfärsröran Fredrik trixade ihop men det finns oändligt med fyllningar så släng i det du gillar!

Degen har jag snott från Per Morberg och den blev perfekt! Knåda dock läääänge om du inte har maskin!

Piroger
5 dl mjölk
1 l vetemjöl (eller 5 dl vete och 5 dl graham)
50 g smör
50 g jäst
2 tsk salt (smakar du på degen så är den jättesalt – men det blir perfekt när pirogerna är gräddade)
1 st ägg till pensling

Smula ner jästen i en degblandare (bunke). Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).
Häll den varma mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölet och saltet. Blanda i 5 minuter (betydligt längre om du knådar för hand) till en slät deg. Låt jäsa 1 timma.
Kavla ut degen 1/2 cm tjock. Tag ett glas och gör runda avtryck, ca 10 cm i diameter. Vi gjorde våra större och det gick fint. Välj ett mått av typ glas, bunke, tallrik – det du har hemma.
Lägg fyllningen på ena halvan och vik över den andra. Tryck till med gaffel i skarven. Lägg på plåtar och jäs ytterligare i15-20 minuter. Pensla med det uppvispade ägget.

Grädda ca:15 minuter i 225 grader till en gyllengul färg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: