Livet

Semlor

Mitt livs första semla är bakad! Den bästa jag ätit? Nja. Potential för att bli den bästa? Absolut!

Receptet på själva bullarna va grymt. Lite väl mycket jäsning men värt det i slutändan. Dock tycker jag att det var alldeles för hög värme så dom blev nästan brända innan dom var klara. Göra egen mandelmassa var helt onödigt. Inte alls lika god som köpt och bara massa meck.

Receptet jag använde är i vikt istället för mått. Jag har fått en stor förkärlek till vikt-recept så man slipper stå och räkna till massor med dl mjöl och tappar bort sig på halva vägen för att Viktor helt plötsligt ska ha hjälp att sätta ihop en legobil. Med vikt är det bara att hälla direkt ur påsen på hushållsvågen. Klockrent!

500 g mjölk
1150 g vetemjöl
200 g socker
200 g osaltat smör
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg

(Jag gjorde halv sats idag och det blev 18 bullar så det är en ganska stor deg om man gör ursprungligt recept.

Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.
Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.
Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.

När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

0 kommentarer

  • Åhza

    Mums va gott, ett bra tips på god fyllning är om man gröper ur bullen lite och blandar det med riven mandelmassa och ovispad grädde, då får man en sån krämig god fyllnining 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: