Mjuka kakor

Kardemumma-kanelbullar i USA-tappning

Gooooda… Stoooora… Massa socker, kanel och kardemumma. Allt som en bra bulle behöver. Det här receptet är verkligen att rekommendera inför kafferep och barnkalas. Viktor har ätit och godkänt. Den ungen äter ju i princip BARA kanelbullar i fika-väg så han är proffs!

Dom här bullarna bakas i långpanna vilket jag tror gör att dom blir så himla saftiga. Inga torra kanter i nåt fånigt bullpapper här inte. Sen är det massor med nystött kardemumma som blandas redan i degen vilket ger kanonsmak. På det görs fyllningen med både råsocker, vanligt strösocker och en rejäl klick margarin så den smaken är det inget fel på!

Recept:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special (Har du inte bakmaskin – ta vanligt vetemjöl så slipper du knåda i en evighet!)

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
Strösocker
Kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker

Gör så här:

Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Kör på lägsta fart i ca 7 min.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter. Gärna på spisen med ugnen igång, 200 grader!

Gör fyllningen av rumsvarmt margarin, råsocker och 1 msk kanel.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den (inte för tunn, det ska bli rejäla bullar) och stryk på rikligt med fyllning. Strö över mer kanel och strösocker. Rulla ihop den till en tajt rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 12 bullar.

Lägg bakplåtspaper i en ugnsform med höga kanter och lägg i bullarna. Det kan vara mellanrum mellan bullarna, dom jäser och gräddas ihop.  
Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Dra med hjälp av bakplåtspappret av alla bullar till ett galler och låt svalna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: