Livet

Hallonfyllda mandelkakor

Dagens upptäckt är helt klart dessa småkakor som blev förvånadsvärt goda och spröda!

Jag hade deg kvar från mandelformarna jag gjorde till trettonhelgen. Av nån anledning så gjorde jag ju deg för att göra ca 50 st och vi var 9 på middagen…
Planen var att göra bottnar av all deg och sen frysa men det är lite pill att trixa med formarna så jag har skjutit på det. Idag blev jag sötsugen och gjorde en egen ny variant på småkakor – succé!
Riktigt spröda kakor med underbar smak av mandel och hallon.

Degen är ju detsamma som till bottnarna men gör halv sats om du inte vill ha MASSOR med kakor! 🙂

250 gr riven mandelmassa
5-6 dl mjöl (degen ska bli fast men inte hård så börja med 5 och lägg eventuellt till mer allt eftersom)
1 litet ägg
200 gr rumsvarmt margarin

Kör allt i matberedare (med knivar) tills det blir en deg.
Låt degen vila i minst 30 min i kylen inlindad i plastfolie.

Här kommer det nya i receptet för att göra småkakor.

Rulla små bollar av degen och tryck till småkakor direkt på en plåt med bakplåtspapper. Gör en extra liten fördjupning med tummen mitt i kakan och lägg i en liten liten klick hallonsylt i varje kaka.
Strö över lite pärlsocker och grädda kakorna i ca 7 minuter på 175 grader. Höj sen graderna till 225 och grädda tills kakorna fått fin färg. Detta tar ungefär 2 minuter. (Gradhöjningen behövs för att få färg – småkakor är ju mer gräddade än mandelformar)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: