Livet

Lite nyttiga Frallor

Nybakat frukostbröd inför helgen är nu fixat!

Det här receptet använder jag mig ofta av när jag ska göra ljust bröd i små format, typ frallor eller kuvertbröd.
Dom blir kanonfina oavsett frön uppepå. Jag brukar vanligtvis använda vallmofrön men idag kände jag mig lite wild and crazy så det fick bli sesam istället.
Ska man göra kuvertbröd kan man med fördel göra bullarna ännu lite mindre eller min favvo – grädda dom i dom där allra minsta lerkrukorna. I med bakplåtspapper först bra annars fastnar allt. Blir jättefint att ha framme på bordet som en del i dukningen.

Recept kommer här:

1 pkt jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
780 g (12-14 dl) mjöl (idag blandade jag vanligt vetemjöl special med vetemjöl special Fullkorn. Därav ”lite nyttiga”)

Ett uppvispat ägg och nåt att strö över, typ sesam eller vallmofrön.

Smula jästen i en bunke.
Smält margarin och blanda i mjölken. Värm till 37 grader. Tillsätt salt och socker.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den lösts upp.
Har du maskin kan du vräka i allt mjöl på en gång annars får man ta det lite i omgångar så man hinner knåda ihop en deg. (Jag kör den här degen på steg 1 i ca: 5-7 minuter i min KA och den blir perfekt)
Jäs under duk – gärna på en varm ugn – till mer än dubbel storlek, ca: 1 timme.

Baka ut bullar och låt dom jäsa över duk ca 10 minuter. Den här degen räcker till ca 24 bullar.
Grädda på 250 grader i ca 8 minuter.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: