Livet

Vecka 25

Ser ju lite lätt galen ut i ögonen men det får man ta.. är ju gravid!

Nu är jag alltså i vecka 25 och över 60% av graviditeten är avklarad. Det är tungt o jobbigt men nu sparkar den lile mannen i magen hela tiden och påminner mig om att det är värt det. Och dessutom har det riktigt jobbiga inte ens börjat.. Helt otroligt skönt att vara ledig ett par extra dagar nu och sen är det halvtid som gäller fram till 1 mars. Har kollat med försäkringskassan och jag kan ta semester den övriga 50% så jag tar nog och går hem på semester hela mars… Ta det lugnt och fixa med allt det där man absolut ska ”hinna med” innan skruttet tittar ut..

Från Familjeliv.se

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

0 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: