Livet

Grahamsbullar

Färskt frukostbröd känns nästan obligatoriskt nu när jag har min fina bakmaskin. Har fixat ihop lite frulle-bullar till imorgon och det verkar än så länge vara ett alldeles strålande recept jag hittat – Får se om dom är lika goda som dom ser ut imorgon!

Grahamsbullar

5 dl vatten eller lättmjölk 
50 gram jäst
1 msk socker
0,25 dl veg olja, gärna rapsolja 
2 tsk salt
0,75 liter vetemjöl, helst special
5 dl grahamsmjöl

Gör så här
Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av vätskan (som inte behöver värmas). Tillsätt sen socker och olja.
Tillsätt mjölet och resten av vätskan och arbeta ihop degen på låg hastighet i ca 15 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
Jäs till dubbel storlek under duk.
Häll upp degen på bakbord men knåda inte. Skär av bitar, och rulla till ca apelsinstora bullar som läggs på bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt eventuellt in en långpanna med vatten längst ner i ugnen så blir bullarnas yta knaprigare.
Låt jäsa under duk tills ugnen är varm.
Grädda drygt 10 minuter, låt bullarna få lite färg på ytan.
Låt svalna under duk.
Vill man kan man pensla innan man sätter in dem i ugnen och strö på vallmofrön eller något annat piffigt, men jag brukar göra dem på enklaste sätt. Blir minst lika gott!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: