Livet

Formfranska

Fredrik gillar ju inte mörka, mustiga bröd så för att tillfredställa samtliga familjemedlemmar gav jag mig på att baka formfranska idag. Måste säga att det gick över förväntan. Lite dålig jäsning på det ena brödet men det berodde nog mer på att den formen är större – blev inte riktigt lika högt och fint. Men gott! Blir fina fisken till frulle imorgon.

Recept kommer här:

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten (max 37 grader)
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1.5 msk flingsalt
1 dl god olivolja
13 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. (Jag körde KA på 1:an i ca 5 min)
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smöra formarna.
5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och vallmofrön. Grädda ca: 25 minuter.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: