Livet

Sirapslimpor

Gav mig på ett limpbak här för någon dag sedan. Högst på önskelistan står en bakmaskin. Det är mycket som ska knådas när man bakar bröd – och det ska knådas lääänge. Har läst mig till att ca 17 minuter är det som gäller för att få till en bra deg. Det är inget man står och gör för hand direkt. Hur som blev det ett hyfsat lyckat resultat och limporna är (om än lite platta) väldigt goda. Nu ska jag ta och skära upp ett par skivor till lördagsfrukosten!

Dessa är lätta att göra om man då bortser från träningspasset att knåda dom…

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Sät på ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i bunken på spisen under bakduk till dubbel storlek.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: