Livet

Applepie cupcakes

Bättre än så här blir det inte. Det bästa av två världar – paj och muffins i ett! Kanonenkelt recept som blir så underbart mjuka, friska och krispiga cupcakes. Muffins i botten, smörstekta äpplen i mitten och en smulpaj på toppen… Måste testas!

Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
dl mjölk 
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 sk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning (lite mer = lite godare)
2 msk strösocker
2 sk malen kanel

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. (Jag testade mina nya formar i silikon. Helt perfekt. Inget fastnar, dom är stadiga och är bara att stoppa i diskmaskinen)

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

Fyll formarna till 2/3 med smet. (12 st blir lagom) Tryck ner några äppelbitar i varje muffins.

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

Grädda i cirka 15 minuter. Kolla så att inte pajdegen blir bränd. På med aluminiumfolie i så fall!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: