Livet

Apelsinpannacotta

Igår hade vi ju middagsgäster och Fredrik styrde ihop en gryta. Hans första riktiga höst-kött-gryta. Han hade bara fått lite recept-tips från pappa villket ju i praktiken inte är nåt recept alls. Pappa gör mest på känn. Hur som helst så blev den jättebra! Jag är mycket stolt över honom! Jag var ju givetvis efterrättsansvarig och testade en ny pannacotta. Den blev bra men jag har lite stalltips som nog gör den bättre så nästa gång jag gör den kommer den bli perfekt!

Apelsinpannacotta:
4 dl grädde
40 g socker
1 st vaniljstång
2 st gelatinblad
1 msk Grand manier
1 st apelsin, rivet skal

Koka upp grädden med sockret och vaniljstången. Jag delade vaniljstången och tog ut alla vaniljfrön och blandadi grädden. Det behövs inte men jag tycker det är fint med små vaniljprickar. Det känns mer hemgjort då.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5-10 minuter och rör ner dem när de blivit mjuka.

Sila grädden genom en finmaskig sil (jag använde en tesil och tratt) för att inte få apelsinskal och stora vaniljbitar med i pannacottan. Fyll portionsformar och ställ i kylen. Här glömde jag en viktig sak. Plastfolie! Utan folie blir det som en hinna på pannacottan så var noga med täck formen med plast! Det tar ett par timmar för den att stelna så börja i god tid!

Jag serverade min pannacotta med fikon i cognac (finns på burk i affären) och det passade fina fisken. Till detta serverades Amarettokaffe. Gott och perfekt avslutning på en höstig middag!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: