Livet

Vecka 17


Hemska bilder jag vet. Fick ta utan blixt för att man skulle se nåt överhuvudtaget. Hittade lite nya effekter som jag klämde dit istället som kompensation!

Dagarna traskar vidare och magen blir större. Som tur är (eftersom man har lite att ta av från början) har jag inte gått upp nåt sen jag blev gravid. Jag vill ju gärna tro att jordgubben tar av mina alldeles för många kilon jag hade sen innan. Hoppas att mina ljumskar och min rygg går med på en promis idag. Jag kan inte hålla Viktor inne hela dagen så jag tänkte att vi i alla fall skulle kunna ta vagnen ner till Norrviken och kasta lite sten och leka i lekparken en stund. Vi behöver frisk luft! Annars mår jag o jordgubben bra! Jag har ont i ryggen men det får man räkna med när man ha ländkotor som sitter lite som dom själva vill!

Men!!! Kollade just på bilderna från vecka 15. Magen ser faktiskt STÖRRE ut där. Va väl svullen eller nåt… skumt!

Från familjeliv:

Vecka 17: 30 okt – 5 nov 2010

 

Vecka 17

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: