Livet

Vecka 10

Så har halva den här dagen gått. Ska ta och masa mig hem snart och förhoppningsvis hinna med en powernap innan jag ska hämta hjärtat på dagis. Är helt färdig och mår överjävligt illa. Vi måste dessutom åka och handla innan det blir nån middag idag. Typiskt. Skulle ju gjort det tidigare i veckan man det har ju liksom varit lite mycket med den här nedrans trappen. Den blir visserligen jättefin men hela livet har ju stått still på grund av det här lilla projektet.

Nåt som inte är halvtid men en liten bit på väg är jordgubben i magen. De allra flesta vet ju redan men idag kändes som en bra dag att faktiskt skriva om det. Behöver säkra upp på alla håll och kanter så att alla hajjar varför jag är tråkigaste människan på jorden just nu. Mår bara illa och är trött, sur o tvär. Många talar ju inte ens om att dom är gravida förrän i vecka si och så för att vara mer säkra på att allt går bra. Jag oroar mig precis lika mycket som dom men känner att OM nåt händer har jag hellre stöd från vänner och familj som vet än att alla först ska smälta nyheten om att jag var gravid och sen smälta att jag inte längre är det..

Nu är Jordgubben (arbetsnamnet just nu) och jag i vecka 10.

Från Familjelivs sida…

Kroppen: Nu är det många som är känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanligt. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer då det ofta går mycket fort från det att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig. No shit! Jag är påverkad av bra mycket mer än några hormoner. Graviditet är just nu mycket överskattat! Partnern är dock fullständigt underbar och hänger med bättre än vad jag själv gör. Jag är visserligen inte speciellt gråtfärdig – mest förbannad.

Alla kvinnor som fyller 35 år innan barnet föds erbjuds ett så kallat KUB-test, men även yngre kvinnor kan göra det vid särskilda omständigheter. KUB-testet används för att beräkna sannolikheten för att du väntar ett barn med Downs syndrom. KUB-testet består av en ultraljudsundersökning där man mäter nackuppklarningen (NUPP) hos fostret, samt ett blodprov som tas minst fyra dagar före ultraljudet.
Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar är dock inte riskfria, utan kan innebära en ökad risk för missfall. Har inte kommit upp i ålder för det här och kommer inte begära att få göra testerna heller. Proverna är inte riskfria och inga defentiva svar kan ges så det verkar i min värld kosta mer än det smakar.

Fostret: Nu är embryoperioden över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka. Det är så häftigt. Fast man gjort det förut är jag lika förundrad över att det är nån i min mage. Nu längtar man ju bara efter sparkar så man verkligen VET att det är nån där..

4 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: