Livet

Nyttig(are) paj

Sugen på nåt men inget hemma. Det brukar sluta i lite innovativa lösningar om man heter fröken Werner. Idag blev sötsuget stillat av en paj – i en betydligt nyttigare form än vad jag brukar göra. Paj är en helt suverän sak att svänga ihop när man blir sugen. Det är bara att kasta ner det man har av frukt och bär i en form och sen på med lite smuldeg. Idag blev det äpplen, hallon och blåbär. Problemet (och det som gjorde dagens paj nyttig) dök upp när jag insåg att mjölet som fanns kvar skulle gå åt till middagens pannkakor. Vad göra? Ge sig ut och handla? Inte en chans. Jag dök ner i bland brödmjölspåsarna och hittade fint rågmjöl. Perfekt. Nyttig paj!

Halvnyttig smulpaj

Täck botten på en form med frukt och bär. (Nu är vi ju nyttiga så hoppa över att sockra)

Smuldeg

75 gram rumsvarmt margarin
1 dl fint rågmjöl
½ dl vetemjöl
½ dl socker

Knåda ihop med händerna och bre ut över bären.
175 grader i typ 20 min. Kolla så att det bubblar i bären och att degen fått fin färg – då är det klart!

Ingen paj utan tillbehör. Blev lite grädde ikväll som jag hade hemma men jag tror att just den här pajen hade gjort sig ännu bättre ihop med glass.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: