Mjuka kakor

Godaste muffinsarna

Haft en jättemysig middag och kväll med Fredriks föräldrar. Fredrik grillade och jag gjorde lite tilltugg och sånt men det är ju efterrätten som räknas. Kolamuffins med grädde och jordgubbar. Somrigt, smaskigt och så underbart gott.

Så här får man till dom här godingarna

2 ägg
3 dl socker

Vispa ihop till en fluffig smet med elvisp. Det krävs elvisp för att få dom riktigt sega men det går att veva för hand också.

1½ dl mjöl
1 krm salt
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop de torra ingridienserna i en bunke och sikta sen ner allt genom en sil samtidigt som man vispar vidare med elvisp.

100 g smält margarin

Rör till sist ner margarinet med en slickepott och rör till smeten blir blank och smidig.

Fyll muffinsformar som står i en muffinsplåt till hälfen, dom sväller massor så ta verkligen inte mer än till hälften och dom är tunga så utan muffinsplåt sväller dom över kanten på formarna. 
Nu till det luriga. Grädda i ugn på 160 grader i 10 min. Öppna sedan ugnsluckan och släpp in kall luft var tredje minut tills muffinsarna sjunker ihop i mitten. Dom ska sjunka ihop mycket och det ska bli ett stort hål i mitten. När alla har sjunkit ihop testa att smeten håller ihop med en provsticka. Ju mindre du behöver grädda desto bättre men stickan ska inte bli degig. Ta ut muffinsarna och lägg upp dom på ett fat. Dom är allra godast dagen efter om dom får gegga till sig lite i en påse över natten. 

Vid servering: Fyll ”hålet” med grädde och dekorera med bär eller frukt. 
 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: