Livet

American Sticky Buns

Dom här är flobbiga, sockriga, mastiga och läskigt goda. Man pallar bara en men det är ren och skär njutning.
Jag gjorde dom här i en muffinsplåt men dom blev lite väl höga så jag tror att det är bättre att göra dom på en vanlig plåt med höga kanter så dom får breda ut sig på bredden istället.

Gör så här:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
2 dl vetemjöl

Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:
ca 200 gram mjukt margarin
Fyllningen kan vara lite vad som helst. Jag använde socker och kanel men det går lika bra med mer kardemumma, hackade nötter, vaniljsocker eller mandelmassa.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 16 bullar.
Smörj en plåt med höga kanter och ställ bullarna på högkant, platta ut dom lite.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, råsocker eller nötter (beroende på vad du använt för fyllning)

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på plåten.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: