Sylt och Marmelad

Hemmagjord marmelad

Igår fick jag ett ryck och gjorde marmelad. Fredrik blev tydligen inspirerad för han dök in i köket och hjälpte till!
Jag har aldrig gjort marmelad men det var ju kanonlätt. Fort gick det och sååå gott blev det. Rekommenderas verkligen!

För att göra egen marmelad behövs frukt och bär, syltsocker och vatten. Och en kastrull, en slev och en spis. 
 
5-6 apelsiner (jag använde blodapelsiner)
5 dl syltsocker
3 dl vatten

Skrubba och tvätta apelsinerna väl. Skär 3 apelsin i mindre bitar, med skal och allt. Skär bort skalet på de övriga 3 och kör sedan alla apelsiner i matberedare tills det blir önskad storlek på bitarna.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i sockret och låt blandningen sjuda i 10-15 minuter under omrörning. Gör ett marmeladprov (klicka lite marmelad på en kall tallrik, dra en sked igenom så att ett spår bildas. Om marmeladen rinner ihop igen behöver den koka längre. Om spåret stannar kvar är den klar). Häll på ren burk och låt svalna innan du sätter på locket.

Blodapelsin är min favoritfrukt men det går med det mesta… Apelsin o jordgubb är mitt nästa projekt.

Ser inte så gott ut i det här stadiet – men det blir mums sen..

Glömde ta kort på den färdiga och piffade burken. Så det blev en kass mobilbild.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: