Småkakor

Mina första Macarones

Ett antal timmar senare kan jag då konstatera att jag bakat mina allra första staplande Macarones. Dom här godingarna är ett traditionellt bakverk från Frankrike. Det är små beskviformade kakor med marängbotten och topp med en krämig fyllning i mitten. Underbara och söta små saker…

Det här är inte mina som ni kanske förstår. Det här är proffs hantverk och bilden stal jag kallt från google.
Bar för att visa hur dom här små älsklingarna ska se ut. Mina blev inte riktigt lika perfekta men det är kärlek bakom varenda lite kaka.

Tänker bara dela med mig av Choklad-varianten då dom rosa tyvärr inte blev nån smaksensation. Man kan dock smaksätta dom här sötisarna med lite vad som helst. Testa sylt, essenser, kaffe, kakao, coklad el marmelad..

Så här gör man bottnar:

100 g finmald mandel. Utan en riktig mandelkvarn kör man med mixerstav el matberedare.
4 st äggvitor
0,75 dl strösocker
4 dl florsocker
+ ev. smaksättning
(för mina chokladvariant använd: 2 msk bryggt kaffe och 3 msk kakao)

Finmal mandeln.
Blanda mald mandel, florsocker och smak (kakao i det här fallet).
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att smeten rör sig. (Smaksätt marängen med kaffet).
Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och mandeln i marängen och rör försiktigt tills allt blandats.

Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att göra dom lika stora då de senare ska paras ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter.

Grädda kakorna cirka 15 minuter i 180 grader i nedre delen av ugnen. Kakorna ska ha fått en hård skorpa men fortfarande vara lite kletiga inuti. Dra bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.

Chokladkräm:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör

Hacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt detta stå framme till krämen har svalnat och blivit lite tjockare. Det tar ett par timmar.

Stryk på ett lager chokladkräm och para ihop macaronsen två och två.

NJUUT!

Psst…
Hittade just en sida med ett annat recept som verkar vara kanon! Kolla här så finns även bilder till instruktionerna. Det verkar vara lite av en djungel det här med macarons – eller macaroons som jag sett finns som alternativ stavning.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: