Livet

idag kan jag tänka

God morgon bloggen!

Idag känner jag mig faktiskt som människa! Jag har iofs sovit skitdåligt men jag mår mycket bättre… såå skönt!
Och! idag får jag äntligen hämta hem Liten. Jag längtar så mycket efter honom. Idag bad han till och med att mamma skulle hämta. Det är sånt som går rakt in i hjärtat på en hönsmamma. Tänkte hämta den lilla filuren och sen ta en klassiker – Bulle på Waynes coffee. Det är en favorit för oss båda.
Det blir nog dessutom bulle i Sollentuna C idag. En av mina årliga favoriter startade igår – bokrean! Ska kika lite på böcker till Viktor, vi har inte så mycket roliga böcker som stimulerar den lille mannen så vi behöver lägga upp ett nytt lager. Jag hoppas Åhza jobbar så vi kan få lite experthjälp! (och bättre pris)

Läste faktiskt igår på Aftonbladet (och alla vet ju att allt som står där är sant) att högläsning är till större hjälp än att lära in alfabet och siffror. Nu tror jag ju på att göra båda men jag tror, och jag gör det själv i perioder, att man lätt glömmer bort hur mycket kottarna lär sig på att lyssna och följa med i en bok. Jag borde ju veta, en av få kurser jag läste på lärarhögskolan som faktiskt var lärorik handlade just om hur man läser böcker med mindre barn. Jag märker ju på Viktor att han tycker om det och när vi läst mycket en period hänger han med på ett helt annat sätt och ställer frågor och kommer med funderingar. Så, som nybliven 30-åring (och därmed mycket äldre och visare) ska jag nu ta tag i det här med läsning här hemma. Promise!

Artikeln som fick mig att vakna till!

Aftonbladet

Normal text Stor text Extra stor text

Glöm alfabetet –
läs högt för barnen

Foto: colourbox

Bortkastad tid att traggla räkning och alfabet med småbarn

Tragglar du alfabetet och räkning med din 3-årings i hopp om att ge dem ett försprång i livet?

I så fall gör du det helt i onödan.

En ny stor studie visar att det bara finns ett sätt att hjälpa barns intelligens på traven: läsa högt för dem.

Det sägs att Albert Einstein på frågan om vad man ska göra för att ens barn ska bli intelligent svarade:

– Läs sagor för barnet.

Fysikern som blivit sinnebilden för intelligens och genialitet var möjligtvis något på spåren.

Utvecklas snabbare

I en stor undersökning där forskare har följt 19 000 barn födda i början av 2000-talet visade det sig att de som regelbundet får sagor lästa för sig utvecklas snabbare och bättre än andra barn.

Treåringar vars föräldrar – eller andra vuxna, får man förmoda – dagligen läser högt för dem, har mycket lättrare för sig när de börjar skolan.

De ligger i genomsnitt 2, 8 månader före sina jämngamla i utvecklingen när det gäller kommunikation och språk.

Men att lyssna på berättelser live verkar också stimulera andra förmågor: i matte ligger de i snitt 2,4 månader före i utvecklingen.

Lära 3-åringen alfabetet – bortkastat

Resultaten kommer från The Millennium Cohort Study som ska följa 19000 brittiska barn fram tills de fyller 11.

Treåringarna i studien började skolan vid fem års ålder.

Att få en 3-åring att lära sig alfabetet eller räkna tycks också vara bortkastat. Två år senare har de ingen som helst fördel gentemot barn som varit lyckligt ovetande om bokstäver och siffror.

Lär sig mer av interaktion

Enligt Sue Palmer, brittisk expert på barns utveckling, handlar högläsningen om mänsklig interaktion.

Sagoläsning kan därför inte ersättas med tv, ljudbok, dator eller spel. Inte heller av de särskilda hjälpmedel som utvecklats för att få riktigt små barn att utvecklas till snillen, som t ex ”The Mozart Effect” eller ”Baby Einstein”.

– Tiden med en baby ska tillbringas med interaktion; vagga, bär, kittla, skratta och prata med ditt barn. De lär sig mer av det än av en dvd med ”Baby Einstein”, säger Sue Palmer till tidningen The Sun.

Hon menar att barn före 18 månaders ålder inte uppfattar något av det de ser på en bildskärm; de bara stirrar.

Hellre då leka tittut, menar Sue Palmer.

– Det är också viktigt att tänka på när man väljer barnvagn, säger hon till The Sun och framhåller Skandinavien som föregångare eftersom de allra flesta småbarn sitter eller ligger vända mot den som kör vagnen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: